Smokva (voćna smokva)





Biljka smokve je malo listopadno drvo ili veliki grm koji...
Biljka smokve je malo listopadno drvo ili veliki grm koji raste do 7-10 metara (23-33 ft) u visinu, s glatkom bijelom korom. Njegovi veliki listovi imaju tri do pet dubokih režnjeva. Njegov plod (botanički cvat, vrsta višestrukog voća) je u obliku suze, dugačak 3-5 centimetara (1,2-2,0 in), sa zelenom kožom koja može sazrijeti prema ljubičastoj ili smeđoj boji, i slatkim mekanim crvenkastim mesom koje sadrži brojne hrskave sjemenke Mliječni sok zelenih dijelova iritira ljudsku kožu. Na sjevernoj hemisferi, svježe brojke su u sezoni od kasnog ljeta do rane jeseni. Podnose umjereni sezonski mraz i mogu se uzgajati čak iu vrućim ljetnim kontinentalnim klimama.
Smokve se mogu jesti svježe ili suhe, ili prerađene u džem, kiflice, kekse i druge vrste slastica. Budući da se zreli plodovi ne mogu dobro transportirati i čuvati, većina komercijalne proizvodnje je u osušenom i prerađenom obliku. Sirove smokve sadrže otprilike 80% vode i 20% ugljikohidrata, sa zanemarivim sadržajem proteina, masti i mikronutrijenata. Umjereni su izvor dijetalnih vlakana.
U 2018. svjetska proizvodnja sirovih količina iznosila je 1,14 milijuna tona, a predvode je Turska i sjevernoafričke zemlje (Egipat, Maroko i Alžir) kao najveći proizvođači, koji zajedno čine 64% ukupne količine.[5]
A fig plant is a small deciduous tree or large shrub growing up to 7–10 metres (23–33 ft) tall, with smooth white bark. Its large leaves have three to five deep lobes. Its fruit (botanically an infructescence, a type of multiple fruit) is tear-shaped, 3–5 centimetres (1.2–2.0 in) long, with a green skin that may ripen toward purple or brown, and sweet soft reddish flesh containing numerous crunchy seeds. The milky sap of the green parts is an irritant to human skin. In the Northern Hemisphere, fresh figs are in season from late summer to early autumn. They tolerate moderate seasonal frost and can be grown even in hot-summer continental climates.
Figs can be eaten fresh or dried, or processed into jam, rolls, biscuits and other types of desserts. Since the ripe fruit does not transport and keep well, most commercial production is in dried and processed forms. Raw figs contain roughly 80% water and 20% carbohydrates, with negligible protein, fat and micronutrient content. They are a moderate source of dietary fiber.
In 2018, world production of raw figs was 1.14 million tonnes, led by Turkey and North African countries (Egypt, Morocco, and Algeria) as the largest producers, collectively accounting for 64% of the total.[5]
Ako odlučite kupiti opremu po niskoj cijeni, provjerite da li vi komunicirate sa stvarnim prodavateljem. Saznajte što više informacija o vlasniku opreme. Jedan od načina prijevare je da se predstave kao prava tvrtka. U slučaju sumnje, obavijestite nas o tome radi dodatne kontrole, putem obrasca za povratne informacije.
Prije nego što odlučite izvršiti kupnju, pažljivo pregledajte nekoliko prodajnih ponuda kako biste razumjeli prosječnu vrijednosti odabranog modela opreme. Ako je cijena ponude koju vam se sviđa mnogo niža od sličnih ponuda, razmislite o tome. Značajna razlika u cijeni može ukazivati na skrivene nedostatke ili pokušaj prodavača da počini prijevaru.
Nemojte kupovati proizvode čija je cijena previše različita od prosječne cijene slične opreme.
Nemojte davati suglasnost na sumnjive zaloge i plaćanje robe unaprijed. U slučaju sumnje, nemojte se bojati pojasniti pojedinosti, zatražiti dodatne fotografije i dokumente za opremu, provjerite autentičnost dokumenata i postavljajte pitanja.
Najčešći tip prijevare. Nepošteni prodavatelji mogu zatražiti određeni iznos predujma kako bi "zarezervirali" vaše pravo na kupnju opreme. Dakle, prevaranti mogu prikupiti veliki iznos i nestati, i više se ne pojavljivati.
- Prijenos pretplate na karticu
- Nemojte plaćati unaprijed bez izdavanja dokumenata koji potvrđuju postupak prijenosa novca, ako vam je tijekom komuniciranja prodavatelj postao sumljiv.
- Prijenos na račun "povjerenika"
- Takav zahtjev treba biti alarmantan, najvjerojatnije komunicirate s prevarantom.
- Prijenos na račun tvrtke s sličnim imenom
- Budite oprezni, prevaranti se mogu prikriti iza poznatih tvrtki, neznatno mijenjajući njihov naziv. Nemojte prenositi sredstva ako vam je naziv tvrtke sumnjiv.
- Zamjena vlastitih podataka u fakturi stvarne tvrtke
- Prije prijenosa, provjerite jesu li navedeni detaljie ispravni i odnose li se na navedenu tvrtku.
Kontakti prodavatelja
